Grasaren

Grasaren zijn de scherpe zaden van bepaalde grassoorten die groeien van juni tot en met augustus.

Aan de lange grasspriet zit een harde pluim aan het uiteinde. Deze grasaren zijn in principe groen van kleur, maar als ze uitdrogen worden ze geel en vallen ze uiteen in losse zaden maar ook dan zijn ze gevaarlijk voor je hond.

Grasaren, ook wel kruipers genoemd, kunnen levensgevaarlijk voor honden zijn. Tijdens een wandeling kunnen de grasaren naar binnen kruipen via de mond, oren, neus, ogen of tussen de tenen.

Hoewel het op het eerste gezicht misschien onschuldig lijkt kunnen sommige soorten grasaren gevaarlijk zijn voor honden.

Grasaren, ook wel bekend als "foxtails" in het Engels, zijn graszaden met scherpe uiteinden die gemakkelijk in de huid, oren, neus of zelfs in de ogen van een hond kunnen doordringen. Eenmaal ingebed kunnen deze zaden ernstige infecties veroorzaken en zich zelfs door het lichaam van de hond verplaatsen wat tal van gezondheidsproblemen met zich meebrengt.

Een van de grootste problemen met grasaren is dat ze moeilijk te detecteren zijn. De symptomen kunnen variëren afhankelijk van de locatie van de grasaar maar kunnen bestaan uit hevig likken of krabben, niezen, hoesten, zwelling, roodheid of afscheiding. Honden die vaak buiten spelen, vooral in gebieden met lang gras of wilde vegetatie, lopen een hoger risico op blootstelling aan deze zaden.

Groene grasaren gevaarlijk voor honden

Als je hond een grasaar heeft opgegeten of er per ongeluk op heeft gekauwd gaat deze achter in de keel vast zitten en krijgt je hond kokhalsneigingen. Je dierenarts kan deze dan met een speciale tang verwijderen als je er op tijd bij bent.

Behalve weerhaken hebben de kruipers ook een scherpe punt. Wanneer de punt de huid van je hond bereikt boort deze zich door de huid heen en ontstaat er een wondje. Vanwege de weerhaken kan de grasaar niet terug en dringt deze steeds dieper de huid in. Dat is waarom grasaren gevaarlijk zijn voor je hond. Het lichaam reageert op de indringer met een ontstekingsreactie en er ontstaat een rode, dikke en pijnlijke plek die eventueel gepaard gaat met koorts. Grasaren richten veel schade aan en zijn soms moeilijk te ontdekken. Raadpleeg daarom bij twijfel altijd je dierenarts.

Preventie en snelle actie zijn cruciaal om de gezondheid van je hond te beschermen. Controleer jouw hond regelmatig na wandelingen, vooral tussen de tenen, rond de oren en ogen, in de vacht en onder de oksels. Als je denkt dat je hond een grasaar heeft ingebed raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts. Een snelle behandeling kan ernstige complicaties voorkomen en ervoor zorgen dat jouw hond snel weer gezond en gelukkig is.

Wanneer je denkt dat er een grasaar genesteld zit probeer die dan niet zelf te verwijderen maar ga naar de dierenarts. De grasaar kan namelijk afbreken en wordt dan nog moeilijker om te verwijderen.

Grasaren vast bij honden met weerhaken

Bescherm je hond tegen grasaren

Voorkomen is beter dan genezen! Zorg er voor dat je eventuele grasaren bij jou in de tuin verwijdert en dat je gebieden waar vaak grasaren groeien (zoals open velden, wegbermen en bepaalde parken) zoveel mogelijk vermijdt.

  • Probeer tijdens het uitlaten op de verharde paden te blijven en laat je hond niet door hoog gras rennen.

  • Controleer je hond goed nadat jullie ergens zijn geweest waar grasaren groeien. Kijk vooral goed tussen de tenen, in de oren, onder de oksels en rond de liezen van je hond. Controleer alle huidplooien en kam de vacht van je hond goed uit.

  • Als je zelf een grasaar bij je hond wilt verwijderen zorg er dan voor dat je die helemaal weghaalt. Als er een deel van de grasaar achterblijft loop je het risico dat deze zich toch nog verder beweegt door het lichaam van je hond. Neem best contact op met je dierenarts voor hulp bij het verwijderen van een ingebedde grasaar.

  • Let erop dat je de vacht van je hond extra grondig uitkamt als deze een langharige vacht heeft. Let extra goed op als jouw hond lange oren heeft. Honden met lange haren en lange oren zijn extra kwetsbaar voor grasaren.

Vorige
Vorige

Jubileum feest

Volgende
Volgende

Bewegingsleer